Metodmaterialet nu framtaget och kan laddas ner!!!
Utbildningsmaterialet SAM-verkstad är nu framtaget i tryckt form och använt samt spritt i samband med de utbildningsdagar som genomförts. Materialet finns tillgängligt att ladda ner här nedan.
Om det kommer att bli möjligt att beställa det tryckta materialet är inte helt klart ännu.
Metodmaterial SAM-verkstad som pdf
Projektbeskrivning
Det ska bli enklare för familjecentralerna att aktivt jobba med viktiga livsstilsfrågor i mötet med föräldrarna. Folkhälsomyndigheten finansierar ett projekt för att samla kunskap och ta fram en modell som ger personalteamet det stöd som kan behövas när alkohol- och tobaksvanor (men även andra ”svåra” ämnen) blir ett samtalsämne med besökarna.
– Projektet pågår under tre år (2014-2016) och riktar i första hand in sig på att ta fram en modell och ett verktyg för att stärka teamet när det gäller arbetet med livsstil (som alkohol och tobak, två av samhällets stora hälsoproblem). Föräldrarnas vanor och livsstil har stor betydelse för både dem själva och barnen i familjen.
– Ett av målen med projektet är att öka tryggheten hos medarbetarna på familjecentralerna. Målet är ett praktiskt verktyg att använda både för att förbereda sig i arbetsgruppen och enskilt. Det är viktigt är att få fram en modell som är enkel att använda utan att den förenklar problematiken.
– När en livsstilsfråga blir aktuell att ta upp i mötet med en förälder eller en grupp föräldrar så ska alla veta hur teamet ska agera och vilka grunder som är viktiga utgångspunkter i sammanhanget. Livsstilsfrågor ska kunna lyftas på ett konstruktivt, strukturerat och engagerande sätt i personalgruppen.
– Projektet SAM-verkstaden drivs av Föreningen för Familjecentralers främjande, FFFF, med start våren 2014. Under 2015 har några familjecentraler medverkat och bidragit till projektet som så kallade ”testpiloter”. Dessa har valts ut med tanke på att kunna fånga upp behov och erfarenheter från alla involverade yrkesgrupper och att kvalitetssäkra verktygets användbarhet och ”träffsäkerhet” i familjecentralernas verksamhet. Till projektet har även knutits en referensgrupp för att få en nationell förankring. Referensgruppen har mötts en gång under hösten 2015 och möts igen i juni 2016. Modellen skall vara fullt utarbetad hösten 2016 då tre utbildningstillfällen är inbokade.
– Hela arbetet bygger på medskapande och delaktighet, Familjecentraler i både större städer och på mindre orter, från norr till söder kommer att engageras. Det är här experterna finns!
– Modellen och verktyget har växt fram sakta men säkert. Varje nytt utkast presenteras, diskuteras och justeras och vidareutvecklas på så sätt i samverkan med testpiloter och referensgrupp, på sätt kvalitetssäkras modellen under projektets gång.
Material
Här hittar finns presentation av projektet, dels en från början av projektet, dels en nyare från konferensen i Jönköping 2016.
Metodmaterialet nu framtaget och kan laddas ner!!!
Utbildningsmaterialet SAM-verkstad är nu framtaget i tryckt form och använt samt spritt i samband med de utbildningsdagar som genomförts. Materialet finns tillgängligt att ladda ner här nedan.
Om det kommer att bli möjligt att beställa det tryckta materialet är inte helt klart ännu.
Referensgrupp
Till projektet är knutet en referensgrupp med med målet att ha representanter från varje region. Syfte med referensgruppen är dubbelt. Personerna i referensgruppen ska följa och ge återkoppling på processen och samtidigt utbildas till att bli särskilda ambassadörer för modellen i sitt geografiska område. Referenspersonerna kommer att bjudas in till fördjupande workshops/utbildning med projektledarna och ev. ytterligare resurspersoner inom området. Ett 2-dagarsmöte genomfördes under hösten 2015 (se dokumentation nedan). En ny träff har genomförts i juni 2016. Däremellan kommer all kommunikation att ske via e-post eller telefon. Kostnader för resor och boende betalas av projektet.
Sätra Bruk 8-10 juni 2016
Inbjudan Refgrupp Sätra juni 2016
Sätra bruk 22-23 oktober 2015
Vid Allmänna Barnhusets konferensgård Sätra Bruk möttes projektets referenspersoner för första gången under ett par strålande höstdagar. Planen är att mötas igen en till två gånger till under 2016. Här nedan finns dokumentationen från dagarna. Den som önskar kontakt med någon referensperson kan höra av sig till någon av projektledarna. Dokumentation Sätra okt 2015 Projektbeskrivning okt 2015 Hälsans bestämningsfaktorer Starrin EMPOWERMENT Starrin EMOTIONER Starrin EMOITONELLT ARBETE
”Testpiloter”
Projektledarna har träffa några FC med ett ”helt team” för att stämma av och få feedback avseende verktygets innehåll och upplägg. s.k. testpilotcentraler. Det har inneburit att vi projektledare besökt familjecentralen under ett par timmar, berättar kort om projektet, den modell vi arbetar med och vad vi ”brottas med” för tillfället i arbetet. Större delen av tiden handlar om samtal och reflektion i syfte att ta tillvara den expertkompetens som finns i verksamheten. Under 2015 har vi besökt fem testpiloter, tre under våren och tre under hösten. Fokus har varit något olika beroende på projektets framväxt. Exempel på frågor vi velat veta mer om är:
- Hur arbetar ni med livsstilsfrågor på FC i dag?
- Vad fungerar bra och vilka är utmaningarna?
- Hur får vi det användbart på er egen FC och i allmänhet?
- Hur ryms det i en fullspäckad verksamhet?
Under 2016 är det mer oklart om testpiloter kommer att utnyttjas inom projektet. Främst är det tiden som sätter hinder i vägen.
Aktuellt
- En ansökan för utvärdering/kvalitetssäkring av materialet SAM-verkstad har lämnats in till Folkhälsomyndigheten. Förhoppningen är att erhålla medel för att påbörja arbetet under 2017.
- Fyra utbildningsdagar i verktyget SAM-verkstad genomförs hösten 2016. Kontakta någon av projektledarna vid frågor eller för att anmäla er att delta. Du/ni är välkomna att delta på den ort/tillfälle som passar bäst.
- 14 oktober Utbildning SAM-verkstad Östersund
- 16 november Utbildning SAM-verkstad Uppsala
- 18 november Utbildning SAM-verkstad Stockholm
- 9 december Utbildning SAM-verkstad Malmö
- Projektledarna deltog under konferensen i Jönköping med en presentation, här kan du se den SAM-verkstad FFFF-konferens 2016
- Referensgruppen träffades 8-10 juni 2016, (se under fliken ”Referensgrupp”)