Hem › Forum › Mötesplatsen › Fikakassa för besökare
Detta ämne innehåller 16 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av Suzann 1 år, 4 månader sedan.
Vi verkar gå mot det kontantlösa samhället mer och mer. Vi skulle vilja veta hur ni löser det med fikakassa för besökare på öppna förskolan. Bjuder ni dagligen på fika eller finns det fika framme till självkostnadspris? Jag har även hört att några ställen använder sig av swishbetalning för fikat. Men hur fungerar det praktiskt med swish? Använder man då ett företagskonto? Eller har ni helt andra lösningar?
Som det ser ut för oss idag, så är det ju småpengar vi får in varje dag och det är för dessa pengar vi kan köpa nytt fika och ibland köpa något extra vid festligheter. Så hur gör ni alla med fikat på öppna förskolan?
Hej!
Vi, på familjecentralen VillGott i Ludvika, har kontantbetalning på öppna förskolan än så länge. Men frågan är om det kommer att fungera i framtiden.
/Lotta
Vi i Kolmården har fortfarande fika till självkostnadspris. Det har diskuterats under ett par år men ledningen verkar inte riktigt veta hur alternativet ser ut så de ”ser mellan fingrarna” tillsvidare. Hur svårt kan det vara liksom…
Vi på familjecentralen Knuten har haft en kontantkassa på liknande sätt som ni beskriver. Nu har vi fått möjlighet att införskaffa swish. Vi använder oss av ett bankkonto som är kopplat till valbar enhet I-pad eller mobiltelefon. Detta är något som efterfrågas hos oss av familjerna själva
Intressant Petra! Jag tar gärna mer information kring detta 🙂 Vi hörs!
I Nyköping har vi fått till svar från vår ekonomiavdelning att swish inte är möjligt eftersom vi måste registrera oss som företag och att det då blir en kostnad för varje överföring som vida skulle överstiga kostnaden för fikat som ska betalas. tar också gärna del av hur en lösning kan se ut!
I Vellinge betalar besökarna 20 kr per familj för fika och de kan betala kontant, med kort eller med swish. Alla köp skrivs på en lista (det sköter besökarna själva) där man också anger betalsätt. Denna lista skickas till kommunens ekonomiavdelning som stämmer av mot inregistrerade swish- och kortbetalningar. Kontanter sätts in på banken via loomis-säkerhetspåsar för sedlar. Vår kommun vill undvika kontanthantering pga säkerhetsrisk och har därför valt denna lösning man väljer också att inte belasta vår verksamhet med kostnaden för kortmaskinen.
Sent svar förstår jag, hur har det gått för er?
Vi kör fortfarande med kontanter, men har planer på att kunna ordna med swish. Det skulle förenkla mycket, tänker vi.
Hej
På Familjens hus i Kumla väljer vi att bjuda våra besökare på fika vilket är otroligt uppskattat, då blir ingen exkluderad för att man inte har råd. Pengar för detta ligger som en pott i vår budget, beslut taget av vår styrgrupp för verksamheten.
Klockrent Lena Eriksson! Det kan vi lägga som förslag 🙂 Med vänlig hälsning Åsa Jernström
Hej
Vi i Strömstad har också fika till självkostnadspris. Kommunen vill inte att vi har swich då varje swich kostar 2 kr ……….Vi får vackert fortsätta med vår kontant hantering.
Det kan periodvis vara svårt att få kassan att gå ihop då föräldrar inte alltid har med sig kontanter och då tänker betala nästa gång. Men vi anser att det är viktigt att ha fika
och ser lite mellan fingrarna.
Hej! I Oxelösund betalar familjerna sitt fika kontant till självkostnadspris. Vi får ibland frågan om swich eller kortbetalning men de familjer som besöker oss regelbundet vet vad som gäller så det brukar lösa sig. De kan alltid betala en annan gång eller lägga en större summa som de sedan använder flera gånger. Kanske lättare att lägga en hundralapp än att ha med småpengar varje gång. Vi ser också mellan fingrarna på de familjer som inte kan betala, så länge fikakassan går ihop så fungerar det.
Vi har gjort ett kupongsystem där man köper en ”rad” som består av 20 små rutor för 100 kr. Varje ruta är alltså värd 5 kr. Man skriver upp sig på en rad och lägger 100kr. Detta uppskattas av föräldrarna som sällan har småpengar på sig.
Hej!
Våra besökare har inte heller kontanter och kommunen har sagt nej till shish-konto pga avgiften.
Vi har kommit på en alternativlösning som innebär att jag skaffar kontanter i form av 20-lappar. Sedan får våra besökare ”Växla” till sig en 20- lapp genom att shwisha mig 20kr, och kan sedan betala med sin kontanta 20-lapp i burken. På detta viset kan besökarna betala för sig och vårt redovisningssystem fungerar som tidigare.
Vi använder QR-koden som finns i swish-appen.
Både vi och våra besökare upplever detta som väldigt smidigt.
Hej!
Våra besökare betalar i en burk när/om de vill/kan. Fikainköpen finns med i min budget. Ledningen anser att alla ska kunna komma till Familjecentralen och kunna fika, även om man inte kan betala…
Med vänlig hälsning Kicki, Familjecentralen i Nordanstigs Kommun