Öppna förskolan i corona-tid

Hem Forum Mötesplatsen Öppna förskolan i corona-tid

Detta ämne innehåller 5 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Linda Wallin 10 månader, 3 veckor sedan.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #7757 Svar

  Anneli Lintun

  Hej! Jag undrar hur det ser ut i landet med verksamheten på öppna förskolor nu under Covid-19 pandemin?
  Vad jag kan se i mina flöden på sociala medier är att det skiljer sig åt, allt från helt stängt till förändringar i verksamheten som tex uteverksamhet eller begränsningar i antal besökare.
  Ni som har helt stängt hur har det motiverats? Och ni som har någon form av öppet, hur har ni kunnat påverka detta? På vår familjecentral upplever vi att behovet av verksamheten finns, kanske än mer i den här oroliga tid, och vi vill gärna ha stöd från era erfarenheter för att lyckas påverka beslutsfattare i vår region/kommun att få återöppna så snart som möjligt.

  #7820 Svar

  Lena Östberg

  Hej. Vi har öppet som vanligt. Vi har fördelen att vi har en gård där föräldrarna kan välja att vara . Det har hittills inte varit något problem med trängsel. Känner också att vi fyller en funktion för barn och föräldrar när allt är upp och ner med Corona. Vi kommer även att erbjuda babymassage och föräldrautbildning fast med mycket begränsat antal .

  #7845 Svar

  Marita Nyman

  Hej! I Västerås har alla öppna förskolor (sju kommunala) uteverksamhet i sitt bostadsområde. Familjevägledarna finns med mer eller mindre i verksamheten. Vi är ute fyra timmar per dag. Resten av tiden läser vi, ser på olika föreläsningar på youtube m.m. Det ser lite olika ut på våra områden men i det område jag arbetar träffar vi färre av våra ordinarie besökare men ibland även nya då vi pratar med alla som besöker den lekpark vi finns i. Vi känner oss stundtals understimulerade men som det ser ut nu med pandemin finns inga alternativ. Vi är beordrade att bedriva uteverksamhet till sista september sedan får vi se hur läget är.

  #7846 Svar

  Lisbeth Abrahamson

  Hej!
  Här på Orust har vi en väldigt blandad verksamhet just nu. Från BMM och BVC fick vi nu efter vårt sommaruppehåll på Öppna förskolan till oss att det behövs stöd till nyblivna föräldrar än vi kunde erbjuda i våras då vi endast hade enskilda bokade tider för lek/samtal/massage.
  Just nu ser vår verksamhet därför ut så här:
  ”Lilla gruppen”, en grupp för föräldrar som behöver lite extra träffas en gång/ vecka i två timmar. max tre familjer som är inskrivna.
  Barnvagnspromenad en gång/vecka. Alla åldrar. Ingen anmälan.
  Utelek i två timmar en gång/ vecka. Alla åldrar. Ingen anmälan.
  Kurs i spädbarnsmassge en timma en gång / vecka. Max tre familjer där samma grupp ses fem gånger.
  Rytmik för 0_6 månader en timma, en gång7vecka. Max tre familjer där samma grupp träffas fem gånger.
  Övrig tid har vi bokningsbara tider för lek/massage/samtal en eller max två familjer i taget. Blir det stort tryck på detta kan vi också ha dubbla aktiviteter där vi tar varsin eftersom vi är två.
  Vi startade med detta i förra veckan så nu får vi se hur det kommer att fungera. En massagekurs och en rytmikgrupp redan fulla och flera lektider bokade så det finns helt klart ett behov. I våras hade vi helt fullbokat på lektiderna så vi tror att det kommer att fungera bra nu också.
  Min kollega ska också gå en utbildning till ABC-ledare i höst.

  Mitt råd när det gäller att påverka politiker och andra som ger förutsättningarna är att samverka så mycket det går med de andra verksamheterna på Familjecentralen. Om många signalerar om vilket behov som finns så är det ofta lättare att påverka.
  Riktlinjerna som vi fått är att all uteverksamhet är ok. Max tre familjer i grupper inne och blanda så lite som möjligt. Helst inte mer än en timma dessutom.

  #7848 Svar

  carina

  I våras var vi ute men det blev alldeles för mycket folk och svårt att avgränsa. I höst prövar vi detta, måndagar träff för högst 3 familjer med tvillingar. onsdagar högst 9 personer grupp 1 barn 3-5 år grupp 2, barn 0-3 år grupperna är på olika tider. Fredagar för dem med babys 0-6 mån högst 4 vuxna med barn, grupp 1 10,30 -12 och grupp 2 13-14,30. Torsdagar ABC- utbildning för högst 4 föräldrar som har ett litet barn hemma och ett större på förskolan 15 tim, vi prövar att de får ta med sig sitt lilla barn. Till ABC Den större delen av verksamheten är förlagd till förmiddagar. Föräldrar får ringa och boka in sig på den tid och dag som de önskar att komma.

  #7852 Svar

  Linda Wallin

  Hej, jag är helt ny i detta då jag precist tagit över uppdraget som pedagog i våran familjecentral i Sveg ( Härjedalen). Vi har fått order om att bedriva utomhusverksamhet hela september för att försöka köpa lite tid till att hitta en bra lösning för inomhusverksamheten. Vi har ju öppet endast onsdagar då alla inblandade har annat jobb ”vid sidan av”. Samt en ganska liten lokal så vi behöver hitta en bra lösning. Vi håller hus i källaren inne på HC här i Sveg och det känns trist att behöva mota någon i dörren pga platsbrist.
  //Linda

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
Svar till: Öppna förskolan i corona-tid
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">