tips på familjecentraler som erbjuder insatser till utrikes födda föräldrar?

Hem Forum Mötesplatsen tips på familjecentraler som erbjuder insatser till utrikes födda föräldrar?

Detta ämne innehåller 2 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Annica Lindén 1 år, 9 månader sedan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #6959 Svar

  Hanna Sällemark

  Hej!
  SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) arbetar tillsammans med regeringen kring en överenskommelse som har fokus på hur den öppna förskolan kan användas som arena för att stärka integration och påskynda etablering för utrikes födda kvinnor, samt locka till ökat deltagande i förskolan för barn med utrikes födda föräldrar. Vi ska i vårt arbete kartlägga vilka verksamheter som finns och sprida lärande exempel som kan inspirera andra kommuner. Har ni en sådan verksamhet hos er? Erbjuder ni svenskundervisning eller andra typer av insatser för just målgruppen utrikes födda föräldrar? Eller insatser som handlar om att öka deltagandet i förskolan för barn med utrikes födda föräldrar? I så fall är vi intresserade av att höra mer! Kontakta mig gärna på hanna.sallemark@skl.se,

  #6985 Svar

  Pia Forseth Lien

  Kråkans öppna förskola ingår i Enköpings familjecentral och erbjuder SFI liknande undervisning två gånger i veckan för de föräldrar som är hemma med små barn och inte har barnomsorg. Undervisningen sker under normala öppettider och är integrerad i verksamheten vilket medför en naturlig kontakt mellan föräldrar från många olika kulturer.
  Vi har även med barnmorska, kurator och sköterska från bvc vid några av dessa träffar samt bibliotek som vi har ett nära samarbete med.
  Under många år har vi haft en språkvärd med arabiska som modersmål som på ett smidigt sätt överbryggat vissa språkproblem och även inspirerat främst kvinnor att våga ta för sig och söka vidare utbildning. Att hennes modersmål är arabiska har inte varit det viktigaste utan hennes möjlighet att kunna förstå det utanförskap man kan känna i ett nytt land och ge framtidstro. Många utlandsfödda föräldrar besöker oss även på icke ” SFI tid” och skapar nya relationer även med svenskfödda föräldrar.

  #7241 Svar

  Annica Lindén

  På familjecentralen i Brandkärr har vi sedan årsskiftet en somalisktalande ”Kulturtolk” anställd på 100%. Basplaceringen är i den öppna förskoleverksamheten men till för alla verksamheter att ha tillgång till. En trygghet för nya familjer med sämre språkkunskaper att få hjälp till rätt stöd och en stor hjälp till personalgruppen som ges kunskaper om just den här gruppens kultur och bakgrund.
  Förebyggande socialtjänsten, Kuratorerna, ger tillsammans med Kulturtolk möjlighet att delta i föräldraskapsstödsprogrammet ABC, med somaliskt språkstöd. Också föräldraskapstödsprogrammet ”Föräldraskap i Sverige” ges med somaliskt språkstöd.
  Sedan höstterminens start har ett samarbete med Campus Nyköping och SFI påbörjats. Föräldralediga erbjuds möjlighet att träna svenska med en SFI-lärare en dag i veckan (3h). Aktiviteten sker under ordinarie öppettider och föräldrarna har sina barn med sig.
  Den centrala placeringen i ett segregerat bostadsområde och god kontakt med kommunservicekontoret gör att många utlandsfödda föräldrar och blivande föräldrar besöker alla våra verksamheter. Kulturtolken har också bidragit till att fler personer använder sig av kuratorernas stöd. Tack vare BVC:s och BMM:s större upptagningsområde besöker även en del svenskfödda familjer verksamheten vilket gynnar integrationen då föräldrar möts och umgås framförallt i den öppna förskolan.

Visar 3 inlägg - 1 till 3 (av 3 totalt)
Svar till: tips på familjecentraler som erbjuder insatser till utrikes födda föräldrar?
Din information:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">