Goda idéer och gyllene ögonblick från Familjecentraler i länet

02-05-2015

Ett gyllene ögonblick

Måste bara få berätta om något fantastisk jag fick vara med om i en föräldragrupp den här veckan. Jag är fortfarande helt uppfylld av detta. När vi började med Zätamodellen på vår FC så har vår förskollärare börjat delta vid träffen som handlar om barns språk och känslomässiga utveckling.

I måndags var första gången hon deltog i en av mina föräldragrupper. Hon hade då babyboksprat. Berättade först om vad det var och lite om vad som intresserar små barn former och färger o.s.v.

Sedan skulle hon läsa bok för dessa små barn som bara var 4 och 5 månader. Något av barnen hade bara sovit någon kvart under dagen och mamman var nog tveksam till hur det skulle gå och de andra barnen var upptagna av olika saker och någon var lite gnällig. Föräldrarna fick sätta barnen i ”skumgummi pölen” och sedan sätta sig bakom barnen. Förskolläraren började läsa. Det blev helt tyst! Du skulle ha kunnat tappa en synål och det skulle ha hörts. Hon läste och barnen satt helt fokuserad och lyssnade och tittade intresserat. De log emellanåt och verkade helt med på allt. Jag kommer aldrig att glömma föräldrarnas miner. ”Tänk att deras barn …”

Föräldrarna njöt och nästa bok som var ”Vad gör du lilla råtta…”. Då sjöng alla med och myste. Sedan blev det bokätarstund. Alla barnen fick var sin bok som de kände och smakade på. Därefter någon kroppsramsa på melodin prästens lilla kråka och sen avslutade hon med boken ”Knacka på” som hon läste först. Barnen var hela tiden helt fokuserade. Jag kommer aldrig att glömma detta. Helt otroligt!

För mig var det bara helt otroligt och helt underbart att se dessa barn bara 4-5 mån plus deras föräldrar som nog fick en ordentlig Aha-upplevelse. Jag önskade bara att jag haft en filmkamera!!! Det är verkligen roligt att jobba på en FC.

Hälsningar

 

Gunnel Holmqvist

Familjecentralen Frösön.